torstai 3. helmikuuta 2011

Dosentti Erkki Tuomioja Pohjoisen alueopiston vieraana 27.1.2011 Oulunkylän kirjastossa

Erkki Tuomioja ja hänen teoksensa Jaan Tonisson ja Viron itsenäisyys kiinnosti yli 50 kuulijaa. Oulunkylän kirjaston sali oli tupaten täynnä, kun Tuomioja sympaattisesti kuvasi Viron erään kansallissankarin elämää ja toimintaa.

Tuomioja luokitteli itse teoksensa poliittisen historian alaan kuuluvaksi, mutta hänen teoksensa on myös kronologisesti etenevä elämäkerta, joka kuvaa myös Tonissonin yksityiselämää, hänen luonnettaan ja perhettään. Tonissonille nuoruuden tärkeät aatteet vaikuttivat hänen toimintaansa pitkään: osuustoimintaliike, raittiusaate, kasvatus ja koulutus eli myös aikuiskasvatus. Naiskysymyksissä hän oli vanhoillinen.

Viron itsenäisyyden kannalta Tonissonin keskeiset ajatukset kansallisesta itsenäisyydestä, talonpoikaisista arvoista ja eettisestä motivaatiosta olivat johtolauseita. Virolaisuutta pidettiin ennen kaikkea siveellisenä normina, velvoituksena ja korkeana eettisenä ihanteena, johon kaikkien tuli pyrkiä. Kansallista itsetietoisuutta Tonisson piti ihmiskunnan kehityksen ylimpänä asteena. Tonissonista on sanottu, että hän oli kuin majakka, joka antoi ihmisille kansallisen tietoisuuden ja taistelumielen.

Tuomioja vertasi Tonissonia K.J. Stählbergiin ja muutenkin esitelmässään näytti yhtymäkohtia suomalaiseen todellisuuteen. Tuomiojan esitelmä teki eläväksi Viron historiaa. Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin ja Tuomioja jäi vielä joidenkin innokkaiden kanssa vaihtamaan muutaman sanan kirjoitettuaan ensin omistuskirjoituksia kirjoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti