torstai 3. helmikuuta 2011

Kirjailija Aleksandra Salmela Paloheinän kirjaston ja Pohjoisen alueopiston vieraana 31.1.2011

Kirjailija Aleksandra Salmela esitteli esikoisromaaniaan 27 eli kuolema tekee taiteilijan Paloheinän kirjastossa, jonne oli kokoontunut noin 40 kuulijaa keskustelemaan ajankohtaisesta kirjasta. Salmelahan sai teoksestaan Helsingin Sanomien esikoispalkinnon syksyllä 2010, oli Finlandia-palkinnon saajaksi ehdolla ja sai teoksestaan tammikuun lopussa myös Kaiharin kulttuuripalkinnon.

Heti tilaisuuden aluksi yleisö onnitteli Salmelaa aplodein tämän monista saavutuksista. Salmela valotti romaaninsa rakennetta, joka on uudenlaista kirjallista ilmaisua Suomessa. Romaanissa on neljä kertojaa, joista kolme kertoo samasta perheestä. Neljäs kertoja kuvaa Angien halua ja vimmaa ryhtyä kirjailijaksi, tehdä jotain merkittävää ennen kuin täyttää maagiset 27 vuotta. Neljä merkittävää rock-muusikkoa kuoli 1970-luvun alussa juuri 27-vuotiaana – ja samoin kävi myös Salmelan teinivuosien idolille: Nirvanan Kurt Cobainille.

Salmela kertoi itseironisen humoristisesti myös omasta nuoruudestaan sekä matkoistaan Suomeen ja elämästään Suomessa. Sama itseironinen sävy on myös Salmelan teoksessa, jossa on herkullisia kuvauksia suomalaisesta todellisuudesta, ekoelämän ja normielämän ristiriidoista, ihmissuhteista.

Salmelan romaani tavoittaa eri kertojien äänellä hyvin kielen vivahteet. Erityisen tarkkaa on lapsenkielen imitointi, vaikka Salmela sanoikin, että lapsenkieli on kamala kieli. Sen hän on oppinut pikkukakkosesta. Toisaalta Salmela ironisoi romaanissaan hiukkasen myös suomi vieraana kielenä –opetuksen dialogeja. Kertoja-minä Angie kirjoittaa Heikki Heikkisen ja Moikka Moikkasen dialogeja, vaikka onkin Suomessa tutkimassa joutsen-symboliikkaa.

Salmelan romaani on runsas satiiri. Se edustaa Suomessa uutta rakenneratkaisua. Kirjalliseksi esikuvakseen Salmela nimesi tilaisuudessa Johanna Sinisalon romaanin Ennen päivänlaskua ei voi. Hänen teoksessaan on nuoruuden vimmaa ja voimaa, elämän etsimistä, mutta se on myös satiiri, monissa Venäjän läntisissä naapurivaltioissa suosittu kirjallisuudenlaji.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti